Recept med ogräs och annat

Recept som vi delade ut på Skördefest och miljödagar 2013:

Dille på grön dressing

  •  3 tomater
  • 6 msk Tahini (sesamfröpasta)
  • 5 dl bladspenat
  • Saften från en apelsin
  • 1,5 dl dill

Mixa allt!

Tips: Byt ut delar av eller hela mängden spenat till annat bladgrönt t.ex. ruccola, persilja, grönkål, nässlor, mangold, basilika osv…..

Svalkande citronmeliss

  • 2 liter vatten
  • 1 liter lätt sammanpressad citronmeliss
  • 1 skivad lime
  • 1 dl socker

Koka upp två liter vatten. Ta av från värmen och tillsätt citronmelissen, sockret och limefrukten. Låt svalna. Plocka upp blad och lime eller sila. Servera kyld. Späd med vatten om smaken är för kraftig.

Grön örtvinaigrette

  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl packad färsk bladpersilja
  • 0,5 dl packade färska basilikablad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 msk torkad oregano (eller färsk)
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 2 tsk havssalt

Mixa allt helt slätt i mixer.

Fredagssallad med mangodressing

Ingredienser till salladen:

  • 2 romansalladshuvud
  • 1 påse babyspenat
  • 1 gurka
  • 500 g kvisttomater
  • 2 röda paprikor
  • 1 näve blandade alger

Hacka allt och sprid ut på ett stort fat eller i skål.

Ingredienser till dressingen:

  • 2 färska mango (eller frysta)
  • 4 dadlar
  • 1 rågad matsked Tahini
  • 1 näve basilika
  • 1 näve gräslök
  • Ev. några kvistar koriander

Mixa allt till en slät dressing, häll över salladen och blanda om!

Pesto

  • 36 basilikablad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 150 gram valnötter, pinjenötter eller skållade mandlar
  • 100 gram färskriven parmesan
  • 2 dl olja
  • Salt och peppar

Lägg de rena torra bladen (får ej sköljsa) i matberedare tillsammans med vitlölksklyftorna. Kör maskinen och tillsätt nötterna genom röret, därefter ost och olja och kör till en slät massa. Smaka av med salt och svartpeppar.

Myntate

  • 4 msk myntablad (nyplockade)
  • 8 dl vatten

Häll hett vatten på bladen i en tekanna. Låt dra i 3-5 minuter. Servera ev. med honung eller vatten. Kan drickas varm eller kall.

Rosmarinte

Lägg en kvist rosmarin i en kopp. Häll hett vatten över och låt dra i ca 5 minuter. Lägg i ett par skurna apelsinklyftor.

 

OGRÄSRECEPT:

I alla recept kan du byta ut spenat mot nässlor och/eller kirskål!

Använd späda blad av kirskål, maskros, vitplister, våtarv till sallad. Även olika blad från grönsaker är goda i sallader t.ex. rödbetsblad. Kirskål smakar kryddigt, lite som rucola. Lite större blad hackas grovt, förvälls eller fräses och används i pajer, stuvningar, soppa, pesto.

Maskros – rikligt med A- och C-vitamin, flera B-vitaminer och mineraler. Speciellt god i matigare potatissallader. Större blad kan man förvälla, annars smakar de beskt. Bladen plockas före blomningen. Blommorna kan stekas i smör eller olivolja.

Våtarv innehåller mycket C-vitamin, koppar (ovanligt med koppar i växtvärlden!) och protein med flera aminosyror. Man använder hela växten, hel eller hackad, på samma sätt som spenat. Färsk i sallader, god på smörgås. Smakar godast innan den gått i frö. Smaken är frisk och inte så kryddig, påminner lite om trädgårdsportlak.

GRÖN DRINK

Mixa t.ex. kirskål, nässlor, våtarv, persilja, någon frukt (t.ex. äpple eller banan), späd med vatten till lämplig konsistens.

NÄSSLOR

Nässlor är otroligt näringsrika och innehåller bland annat A-vitamin, kisel, kalk och järn. Byt ut degvätskan mot nässelsoppa när du bakar bröd eller smula ner torra blad i brödet. Använd de späda skotten på våren eller toppskotten som inte gått i blom senare på säsongen.

Vatten från nässlor som legat i blöt är kväverikt och bra att gödsla med.

Nässelsoppa, 4 pers.

  • 2 l späda nässlor
  • finskuren gräslök
  • 1 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl grädde
  • kokta ägg

Förväll nässlorna några minuter, låt dem rinna av, spara kokvattnet. Hacka dem. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull, späd med kokvattnet. Tillsätt buljongtärningar och koka några minuter. Sätt i nässlorna, grädden och gräslöken. Servera med kokta ägghalvor. Smaksätt med riven muskot, sherry eller vin.

Nässelpesto

  • 1 l nässlor
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl riven västerbottenost
  • ½ dl solrosfrön (eller mandel eller valnötter)
  • ca 1 dl olivolja
  • ev. salt
  • ev. citronsaft

Förväll nässlorna, krama ur dem och kör i mixer (hacka gärna bladen lite först). Späd med olja till lagom konsistens. Smaka ev. av med lite salt och citronsaft.

PAJ MED KIRSKÅL OCH FETAOST

Gör ett vanligt pajskal, gärna lite grövre med t.ex. grahamsmjöl i. Förväll kirskålen, blanda med fetaost, lite gräslök eller fräst gul lök, ev. körsbärstomater i fyllningen. Täck med vanlig mjölk/grädde-äggblandning.

  • 1 liter kirskål, olivolja, 1 citron
  • några nypor havssalt, svartpeppar, parmesanost
  • äggstanning (ägg+mjölk eller grädde)

Skölj kirskålen, fräs i olivolja i några minuter, pressa över citron, salta och peppra. Servera med hyvlad parmesan. Passar perfekt som tillbehör till grillad fisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.